Sałatka ziemniaczana z koperkiem

    (29)
    2 godz. 35 min

    Ogórki dodają chrupkości tej sałatce. Pysznie smakuje też w wersji z młodymi ziemniaczkami! Można spróbować dodać innego octu, ale jabłkowy chyba pasuje najlepiej.


    Zrobione przez 48 osób

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 0,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 60 ml majonezu
    • 30 ml octu jabłkowego
    • 2 gałązki koperku, posiekane
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 ogórka
    • 4 zielone cebulki, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić, aby odparowały.
    2. Ogórka obrać, usunąć pestki, resztę drobno posiekać.
    3. Trzepaczką wymieszać majonez z octem, koperkiem, solą i pieprzem. Dodać ogórka i szczypiorek, wymieszać. Dodać ciepłe ziemniaki i delikatnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (29)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    5

    Takie niepozorne ale pyszne zrobiłam z octem winnym.  -  24 mar 2014

    autor:
    0

    Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana! Domownicy zachwyceni  -  31 mar 2017

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis