Sałatka z zielonej soczewicy

Prosta sałatka z soczewicy, z dodatkiem szalotki i pietruszki. Najlepiej pasuje do niej kremowy sos sałatkowy na bazie jogurtu i musztardy.

matoutina

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 1 opakowanie zielonej soczewicy (suchej)
  • 1 duża szalotka
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

  1. Gotować soczewicę w garnku z osoloną wodą przez około 15-20 minut - powinna być ugotowana, ale jędrna, do sałatki nie nadaje się puree! Odcedzić i ostudzić.
  2. Umyć natkę pietruszki i odciąć łodyżki nożyczkami. Dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami.
  3. Gdy pietruszka będzie całkiem sucha, posiekać ją w młynku do ziół.
  4. Obrać i posiekać szalotkę i czosnek.
  5. W misce wymieszać soczewicę z szalotką, czosnkiem, pietruszką i ulubionym sosem sałatkowym.

Rada:

Sos, który świetnie pasuje do tej sałatki: Kremowy sos sałatkowy

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie