Sałatka z zielonej soczewicy

    1 godz. 25 min

    Prosta sałatka z soczewicy, z dodatkiem szalotki i pietruszki. Najlepiej pasuje do niej kremowy sos sałatkowy na bazie jogurtu i musztardy.


    Zrobione przez 6 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakowanie zielonej soczewicy (suchej)
    • 1 duża szalotka
    • 1 duży pęczek pietruszki
    • 3 ząbki czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Gotować soczewicę w garnku z osoloną wodą przez około 15-20 minut - powinna być ugotowana, ale jędrna, do sałatki nie nadaje się puree! Odcedzić i ostudzić.
    2. Umyć natkę pietruszki i odciąć łodyżki nożyczkami. Dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami.
    3. Gdy pietruszka będzie całkiem sucha, posiekać ją w młynku do ziół.
    4. Obrać i posiekać szalotkę i czosnek.
    5. W misce wymieszać soczewicę z szalotką, czosnkiem, pietruszką i ulubionym sosem sałatkowym.

    Rada:

    Sos, który świetnie pasuje do tej sałatki: Kremowy sos sałatkowy

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (2)