Kremowy sos sałatkowy

    Kremowy sos sałatkowy

    1polubienie
    5min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Bardzo dobry i lekki sos sałatkowy, który można użyć do sałatek warzywnych albo z makaronem. Ważne aby do jego przygotowania użyć ręcznego miksera.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 2 czubate łyżki musztardy
    • 3 łyżki czerwonego octu winnego
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 ml oliwy z oliwek
    • 100 ml oleju roślinnego
    • 200 ml jogurtu
    • trochę wody (jeśli sos jest za gęsty)
    • bazylia lub suszony rozmaryn (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. W dużym słoju lub wysokim pojemniku zmiksować wszystkie składniki za pomocą miksera ręcznego. Zużyć natychmiast lub przechowywać w lodówce. (Bardzo dobrze się przechowuje, można więc go zrobić na zapas.)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis