Zapiekanka serowa z makaronem

    Zapiekanka serowa z makaronem

    4polubienia
    24min.


    Zrobione przez 223 osoby

    Bardzo prosty przepis na zapiekankę. Można ją podać jako przystawkę do mięsa albo jeść samą, na przykład na kolację. Porcja dla 2 osób, albo dla 4 - jeśli ma to być dodatek do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g makaronu kolanka
    • 30 g masła
    • 30 g mąki
    • 475 ml mleka
    • 115 g startego sera żółtego (np. cheddar)
    • 225 g serka topionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  Gotowe w: 24min. 

    1. W dużym garnku z osoloną wodą ugotować makaron al dente.
    2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    3. W rondelku, na średnim ogniu stopić masło. Mieszając trzepaczką dodać mąkę i dobrze rozmieszać. Dodać mleko i gotować aż sos zgęstnieje, ok. 5-7 minut. Dodać ser żółty i topiony i mieszać aż się całkiem rozpuszczą.
    4. W misce wymieszać ugotowany makaron z sosem serowym tak, aby makaron się dobrze pokrył sosem.
    5. Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i przełożyć do niego makaron z sosem. Piec przez 30 minut. Odstawić na 10 minut i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis