Zapiekanka z kalafiorem i serem

    Zapiekanka z kalafiorem i serem

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo prosta zapiekanka z kalafiora i sera żółtego zapieczonych w pysznym beszamelu. To dobry dodatek do dań, albo kolacja.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kalafior
    • 3 szklanki beszamelu
    • 1 szklanka startego sera żółtego (np. cheddar)
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kalafior ugotować w wodzie lub na parze. Odcedzić i przestudzić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
    3. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwę beszamelu. Na nim ułożyć różyczki kalafiora i przykryć pozostałym beszamelem.
    4. Posypać żółtym serem a następnie pietruszką. Piec aż ser się rozpuści i zacznie rumienić (ok. 25 minut).
    5. Wyjąć z piekarnika i podawać (będzie się rozpadać) albo odstawić na noc do lodówki, aby uzyskać zapiekankę, którą można kroić w elegancie kwadraciki.

    Beszamel

    Przepis na beszamel znajdziesz tu: http://allrecipes.pl/przepis/6382/klasyczny-beszamel.aspx

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis