Francuska tarta z jabłkami

    Francuska tarta z jabłkami

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 155 osób

    Pyszna tarta z kremem migdałowym i jabłkami. Wspaniale smakuje posypana cynamonem. Jest naprawdę prosta i zawsze się udaje!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Spód
    • 175 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 125 g masła
    • 1 żółtko
    • 3 łyżki zimnej wody
    • Krem migdałowy
    • 125 g miękkiego masła
    • 100 g cukru
    • 1 jajko (roztrzepane)
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka deserowa likieru Calvados lub Kirsch
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 100 g mielonych migdałów
    • Dodatkowo
    • 3-4 dojrzałe jabłka deserowe, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
    • 5 łyżek dżemu morelowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

      Spód:

    1. Wymieszać mąkę z solą, dodać masło, żółtko i wodę i mieszać, aż ciasto połączy się w grudki. Jeśli grudki będą zbyt suche, dodać więcej wody.
    2. Zagnieść grudki razem - ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut lub do czasu, aż ciasto będzie twarde. (Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni; można je też zamrozić.)
    3. Krem migdałowy:

    4. Utrzeć masło ze 100 g cukru, aż masa będzie jasna i puszysta. Miksując, stopniowo dodawać roztrzepane jajko i żółtko, czekając, aż poprzednie się dobrze wymiesza.
    5. Dodać likier, zmiksować. Migdały wymieszać z 2 łyżkami mąki i dodać to do kremu. Zmiksować i odstawić.
    6. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto na koło o średnicy ok. 30 cm. Lekko zawinąć do środka ćwiartki koła i włożyć ciasto do okrągłej blachy o średnicy ok. 25 cm. Odwinąć brzegi i docisnąć ciasto do dna i brzegów blachy. Ponakłuwać widelcem a w brzegu ciasta zrobić kciukiem dekoracyjne wgłębienia. Wstawić z powrotem do lodówki i chłodzić aż zesztywnieje.
    7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wstawić dużą blachę do nagrzewającego się piekarnika.
    8. Wyłożyć krem migdałowy na schłodzony spód i wygładzić, aby tworzył równą warstwę. Na kremie ułożyć plasterki jabłka tak, aby nachodziły na siebie tworząc spiralny wzór. Każdy plasterek powinien być tak wetkniet w krem, aby dotykał spodu, a z drugiej strony nachodził na kolejny plasterek. Układanie należy zacząć od zewnątrz i kierować się do środka.
    9. Ułożyć blaszkę na ciepłej dużej blasze w piekarniku i piec aż krem zacznie się rumienić (ok. 15-20 minut). Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 15-20 minut.
    10. 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartę cukrem. Po zakończeniu pieczenia ustawić na metalowej kratce aby ostygła.
    11. Chwilę przed podaniem, podgrzać dżem morelowy i posmarować wierzch tarty. Aby lepiej się go rozprowadzało prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej wody.
    12. Smacznego!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis