Piersi z kurczaka z patelni grillowej

    (14)
    1 godz. 23 min

    Przepis na miękkie i aromatyczne piersi z kurczaka, które nigdy nie wychodzą suche. Marynuje się je w oliwie z dodatkiem oregano, sosu sojowego, czosnku i pieprzu cayenne i krótko smaży na patelni grillowej.


    Zrobione przez 146 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 piersi z kurczaka, przekrojone na pół
    • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.23min. 

    1. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Włożyć do foliowego woreczka.
    2. W misce wymieszać oliwę z oliwek z oregano, czosnkiem, solą, pieprzem cayenne, sosem sojowym i czarnym pieprzem.
    3. Wlać marynatę do woreczka z kurczakiem i dobrze potrząsnąć, aby cały kurczak był nią pokryty. Zamknąć szczelnie woreczek i odstawić na około 1 godzinę.
    4. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć kurczaka po 4 minuty z każdej strony.
    5. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

    Rada:

    Dla niektórych te piersi mogą się wydać zbyt słone, więc warto sprawdzić smak marynaty i dodać mniej soli lub sosu sojowego.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (14)

    Komentarze po polsku (4)

    IwonaMigdal
    autor:
    1

    Danie rewelacyjne!!!! I bardzo szybko mozna zrobic jak najbardziej polecam,super stronka z przepisami.pozdrawiam Iwona  -  10 maj 2016

    autor:
    0

    Słuchajcie to jest super pomysł na pierś z kurczaka ale to jest na ile osób? Dobre to skorzystam pod jednym warunkiem że na następny raz napiszecie na ile to osób bo ja robię to na cztery osoby i boję się że nie starczy czy coś.Ale naprawdę proszę żeby na następny raz pisać takie rzeczy bo ja potem nie wiem czy to robić czy nie.A jeszcze tego nie robię bo się boję mam dopiero 13 lat i jeszcze nie robiłam sama obiadu.I nie wiem czy to zrobię chociaż wszystkie składniki mam. Zrobię wam przyjemność i jeszcze tego nie robiłam to i tak dam wam 5 gwiazdek.  -  20 paź 2017

    kojott86
    autor:
    0

    Przepis super. Pod koniec smażenia pierś polałem jeszcze dwoma łyżkami sosu sojowego i łyżką miodu lipowego i obsmażyłem jeszcze z dwóch stron.  -  05 lip 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis