Piersi z kurczaka z patelni grillowej

    Piersi z kurczaka z patelni grillowej

    19polubień
    1godz.23min.


    Zrobione przez 86 osób

    Przepis na miękkie i aromatyczne piersi z kurczaka, które nigdy nie wychodzą suche. Marynuje się je w oliwie z dodatkiem oregano, sosu sojowego, czosnku i pieprzu cayenne i krótko smaży na patelni grillowej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 piersi z kurczaka, przekrojone na pół
    • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.23min. 

    1. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Włożyć do foliowego woreczka.
    2. W misce wymieszać oliwę z oliwek z oregano, czosnkiem, solą, pieprzem cayenne, sosem sojowym i czarnym pieprzem.
    3. Wlać marynatę do woreczka z kurczakiem i dobrze potrząsnąć, aby cały kurczak był nią pokryty. Zamknąć szczelnie woreczek i odstawić na około 1 godzinę.
    4. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć kurczaka po 4 minuty z każdej strony.
    5. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

    Rada:

    Dla niektórych te piersi mogą się wydać zbyt słone, więc warto sprawdzić smak marynaty i dodać mniej soli lub sosu sojowego.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    IwonaMigdal
    autor:
    1

    Danie rewelacyjne!!!! I bardzo szybko mozna zrobic jak najbardziej polecam,super stronka z przepisami.pozdrawiam Iwona - 10 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis