Tortilla z warzywami

    Tortilla z warzywami

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Szybkie i smaczne danie prosto Hiszpanii. Pszenno-kukurydziane tortille nadziewane farszem z duszonych warzyw: pomidorów, papryki i cukinii.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 200 g mąki kukurydzianej
    • 1 szklanka letniej wody
    • 3 łyżki stopionego wystudzonego masła
    • sól
    • Farsz
    • 2 średnie cukinie
    • 4 pomidory
    • 1 papryka żółta
    • 1 papryka zielnoa
    • 1 paryka czerwona
    • 1 cebula
    • olej do smażenia
    • pieprz
    • słodka mielona papryka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę kukurydzianą, zrób wgłębienie, wlej szklankę letniej wody, dodaj stopione masło, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przełóż do miseczki , przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut .
    2. W tym czasie przygotuj farsz. Cukinię i pomidory umyj pod bieżącą wodą. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórki. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj i osusz. Cebulę obierz z łupin. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę.
    3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć warzywa i duś 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
    4. Ciasto podziel na 16 równych kawałków. Uformuj z nich kulki, a następnie każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek. Każdy placek upiecz z dwóch stron na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy tortille zaczną się wybrzuszać, dociśnij je łopatką.
    5. Zrumienione placki zdejmij z patelni, napełnij warzywnym farszem, zawiń i podawaj od razu, gdy są jeszcze ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis