Wieżyczka z krakersów

    Wieżyczka z krakersów

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pracochłonne ale bardzo lekkie danie

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Pasztet
    • 150 g mięsa wieprzowegp
    • 150 g mięsa drobiowego
    • pęczek włoszczyzny
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka vegety
    • 150 g wątróbek drobiowych
    • 4 suszone śliwki
    • 1 jajko
    • 6 łyżek bułki tartej
    • po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Dodatki
    • 2 łyżki musztardy francuskiej
    • 2 łyżki kaparów
    • 1/2 pęczka świeżego koperku
    • plasterki czerwonej i żółtej papryki do dekoracji
    • 18 krakersów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Mięso wieprzowe i drobiowe gotuj 30 minut w wodzie z dodatkiem włoszczyzny, cebuli i vegety. 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbki drobiowe.
    2. Mięso, cebulę i marchewkę osącz na sicie z wywaru, a gdy przestygną, przepuść mięso wraz z marchewką, cebulą i śliwkami przez maszynkę.
    3. rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
    4. Masę mięsną wymieszaj w misce z rozmąconym jajkiem oraz bułką tartą, dodaj przyprawy. Masę przełóż do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą niewielkiej formy. Przykryj folią aluminiową i piecz godzinę w 190 stopniach C.
    5. Gdy pasztet ostygnie, wymieszaj go z musztardą, pokrojonymi drobno kaparami i posiekanym koperkiem. Smaruj pasztetem krakersy i układaj wieżyczki. Przed podaniem udekoruj rozetką pasztetu, paskami czerwonej i żółtej papryki, jednym dużym kaparem i gałązką kopru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis