Cholay (ciecierzyca w curry)

    Cholay (ciecierzyca w curry)

    28polubień
    45min.


    Zrobione przez 106 osób

    Jest to bardzo aromatyczna potrawa z północy Indii, zwykle spożywana ze smażonym chlebem bhatura lub puri. Ja podaję ją na ryżu jako bardzo sycący posiłek. Można także serwować ją jako szybką przekąskę na tostach. Przepis ten można wykonać znacznie szybciej, jeśli używa się ciecierzycy z puszki, ale ja wolę myśleć, że autentyczny smak pochodzi z włożonego wysiłku!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 ml (2 szklanki) wody
    • 1 torebka herbaty
    • 1 liść laurowy
    • 2 puszki (po 400 g) ciecierzycy, odcedzonej
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, pokrojona w krążki
    • 3 drobno posiekane pomidory
    • 1/4 szklanki świeżych liści kolendry
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
    • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne do smaku
    • 1 szczypta przyprawy garam masala

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wlać 2 szklanki wody do garnka, włożyć torebkę herbaty i liść laurowy i doprowadzić wodę do wrzenia. Odsypać około 1/2 szklanki ciecierzycy, a resztę dodać do wrzącej wody. W trakcie ogrzewania ciecierzycy, wyjąć i wyrzucić torebkę z herbatą oraz liść laurowy. Gdy ciecierzyca się podgrzeje, zdjąć z ognia, odcedzić płyn do miseczki i odstawić na bok.
    2. Rozgrzać 2 łyżeczki oleju na patelni na średnim ogniu i zeszklić cebulę pokrojoną w krążki. Zdjąć z ognia, ostudzić i dodać do odsypanej 1/2 szklanki ciecierzycy wraz z pomidorem i połową liści kolendry. Odstawić.
    3. Rozgrzać pozostały olej na patelni na średnim ogniu i dodać do niego nasiona kolendry, kuminu, imbir oraz rozgnieciony czosnek. Smażyć mieszając przez 15 do 20 sekund, aż lekko się zrumienią. Dodać kurkumę oraz posiekaną cebulę i gotować aż cebula zmięknie. Domieszać pozostałe pomidory. Doprawić solą, pieprzem cayenne i garam masala. Doprowadzić ten sos pomidorowy do wrzenia i gotować około 5 minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę oraz ciecierzycę z zeszkloną cebulą i dolać tyle płynu z miseczki, aby osiągnąć konsystencję gęstego sosu. Nadal gotować, mieszając, przez około 5 minut. Przed podaniem udekorować pozostałymi liśćmi kolendry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Allrecipes
    autor:
    7

    @włodek: Curry oznacza nie tylko mieszankę przypraw. Tu autorka pisze, że to potrawa z Indii, a więc tym bardziej curry oznacza tu rodzaj sosu przygotowanego z dodatkiem specyficznych przypraw (niekoniecznie z dodatkiem mieszanki przypraw curry). Poza tym w skład mieszanki curry wchodzi właśnie kurkuma, kolendra, imbir, kumin (kmin rzymski), chili, pieprz, a czasem też cynamon, goździki, kardamon... - 18 mar 2015

    Amieszka
    autor:
    3

    - - 11 sty 2015

    seskacz
    autor:
    0

    wlodku - curry w kuchni indyjskiej to sposób przyrządzania potrawy a nie rodzaj przyprawy! - 26 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis