Jajka faszerowane babci Helenki

    Jajka faszerowane babci Helenki

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 14 osób

    Przepis na bardzo proste faszerowane jajka, które się przysmaża na maśle - smakują wszystkim! Można je przygotować na śniadanie albo na imprezę.

    pieklo Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 5 jajek
    • 1/2 cebuli, posiekane
    • 2 łyżki gęstej śmietany
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki bułki tarej
    • masło do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Jajka ugotować na twardo. Kiedy przestygną, każde jajko przekroić ostrym nożem na pół ( wzdłuż )
    2. W czasie gdy jajka się gotują zeszklić na maśle posiekaną cebulkę.
    3. Delikatnie wydrążyć łyżeczką żółtko i białko, tak aby nie uszkodzić skorupki.
    4. Żółtko i białko rozdrobnić widelcem dodając dwie łyżki gęstej śmietany, cebulkę i dwie łyżki posiekanego koperku lub drobnego szczypiorku.
    5. Wszystko wymieszać dodać sól, pieprz i delikatnie umieścić w skorupkach.
    6. Każde jajko odcisnąć w bułce tartej.
    7. Smażyć na maśle aż bułka tarta przyrumieni się.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    BernadetaOrłowska
    1

    - - 28 lip 2014

    damian2n
    autor:
    0

    To są zwykła jajka w skorupkach a nie żadnej babci Heleny. Zamiast cebuli, proponuję szczypiorek, ponieważ ładniej kolorystycznie się komponuje a dodatkowo można dodać posiekaną natkę pietruszki. Dodaje wyrazistości smakowi. I nie dodawałbym śmietany. - 05 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis