Botwinka z młodymi ziemniaczkami

    Botwinka z młodymi ziemniaczkami

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 11 osób

    Botwinka to przepyszna, letnia zupa z liści młodych buraczków z dodatkiem innych nowalijek takich jak młode ziemniaczki, marchewka, koperek, itd. Można ją jeść na ciepło jak i na zimno.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 marchewki
    • 3 młode ziemniaki średniej wielkości
    • 1 kostka rosołowa (lub wywar z rosołu jeśli taki macie)
    • 1 pęczek botwiny
    • 1 łyżka cukru
    • sól
    • pieprz
    • 3 łyżki śmietany 12%
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka świeżego koperku (ale może być również mrożony)
    • 2 jaja na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Marchew pokroić w kostkę, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
    2. Kiedy się zagotuje dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.
    3. Botwinę dokładnie umyć - zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać pokrojoną botwinę i gotować aż buraczki zmiękną.
    4. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.
    5. Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Dobrze wymieszać i dodać do zupy w garnku cały czas mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia.
    6. Dodać posiekany koperek i zdjąć zupę z ognia.
    7. Przed podaniem ułożyć na każdym talerzu jajko pokrojone w ćwiartki. Wlewać zupę na jajko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis