Tradycyjny coq au vin czyli udka kurczaka w winie

    Tradycyjny coq au vin czyli udka kurczaka w winie

    1polubienie
    2godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To francuska potrawka z kurczaka, do której tradycyjnie dodawało się wątróbkę i krew z koguta. W tej wersji zamiast tego dodaję passatę, która sprawia, że sos jest przepyszny, a danie lżej strawne. Zamiast koguta są tu nogi z kurczaka, bo tak jest prościej!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 6 nóg z kurczaka
    • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 szalotka, posiekana
    • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 2,5 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki kukurydzianej)
    • 40 ml koniaku lub brandy
    • 500 ml czerwonego wina
    • 200 ml wody
    • 150 ml passaty (lub sosu pomidorowego)
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 kopiata łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 liść laurowy
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 200 g boczku, posiekanego
    • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W żeliwnym garnku rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka przez 5-10 minut, aż się zrumieni. Dodać cebulę, szalotkę, marchewkę i czosnek, oprószyć mąką i skrobią kukurydzianą. Dobrze wymieszać, a następnie wlać koniak. Postawić na dużym ogniu i podpalić potrawę.
    2. Kiedy ogień zgaśnie, dodać czerwone wino, passatę, tymianek, pietruszkę, liść laurowy, sól i pieprz. Przykryć i dusić na małym ogniu przez godzinę.
    3. W tym czasie zrumienić boczek na suchej patelni - smażyć przez ok. 10 minut. Odcedzić i odstawić na papierowym ręczniku. Po godzinie duszenia kurczaka dodać do niego boczek i pieczarki. Gotować jeszcze przez 30 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku i wyjąć liść laurowy.

    Rada:

    Aby danie miało mniej kalorii z kurczaka można zdjąć skórę. Podawać z ziemniakami lub z ryżem. Tę potrawę można przygotować dzień wcześniej - odgrzana smakuje jeszcze lepiej!

    Zobacz jak to zrobić!

    Coq au vin
    Coq au vin

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis