Kushi Dango

    Kushi Dango

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Kushi Dango - dango (czyli tradycyjne japońskie kluski z mąki ryżowej) podawane na patyku z sosem sojowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 szklanki mąki ryżowej
    • 1/2 szklanki letniej wody
    • 1/2 szklanki wody
    • 1 szklanka cukru
    • 2,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Mąkę ryżową przesypać do miski i wlewać do niej powoli letnią wodę, cały czas ręcznie mieszając, aż powstanie elastyczna kula.
    2. Z dużej kuli uformować mniejsze i gotować je na parze przez 10 minut. Następnie nabić je na patyczki szaszłykowe i przełożyć na talerz.
    3. Wodę przelać do rondla, wsypać cukier, wlać sos sojowy i mieszać na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści, a następnie ściągnąć z ognia. Z gotowanych składników odebrać 2 łyżki gorącego wywaru, rozpuścić w nim mąkę kukurydzianą i z powrotem wlać do całości. Wszystko wymieszać, zagotować i polać kluski na talerzu.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Smakowity.pl

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis