Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

    Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką. Przepis ten to pomysł na rodzinne obiady oraz romantyczne kolacje. Zawarte w szparagach witaminy i wartości odżywcze mogą nas uchronić nie tylko przed nowotworem, chorobami serca ale także pobudzić trawienie. Uważane za afrodyzjak budzą pożądanie nie tylko w kuchni.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 250 g makaronu krajanka
    • wiązka białych szparagów
    • sól, cukier, biały pieprz do smaku
    • 750 ml wody
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 1 łyżka masła
    • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
    • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 1 łyżeczka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    2. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały.
    3. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
    4. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
    5. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis