Arbuzowa galaretka z wódką

    Arbuzowa galaretka z wódką

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Doskonałe na imprezę! Galaretka z dodatkiem wódki w łupince od limonki - a wygląda jak cząstki arbuza! Dla dzieci można przygotować wersję bezalkoholową - wtedy zamiast wódki dodajemy 1 szklankę zimnej wody.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 5 limonek (dużych i dojrzałych)
    • 1 opakowanie (80 g) galaretki o czerwonym kolorze (najlepiej arbuzowej)
    • 1/2 szklanki wrzątku
    • 1/2 szklanki wódki
    • 1 łyżka czarnego sezamu (lub maku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Przekroić limonki w poprzek, wycisnąć z nich sok ręczną wyciskarką (tak, aby nie uszkodzić skórki). Sok zużyć do innych przepisów. Wywrócić skórki z limonek na drugą stronę i usunąć z nich błonki i białe części miąższu. Uważać, aby nie uszkodzić skórki! Wyczyszczone skórki wywinąć znów tak, aby kolor zielony był na zewnątrz. Umieścić je w ciasnym naczyniu jedna obok drugiej tak, aby się nie przewracały. Można je też włożyć do foremki na muffinki albo do kieliszków na jajka.
    2. Rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie i odstawić aby przestygła do temperatury pokojowej. Gdy ostygnie, dolać do niej wódkę i wymieszać. Przelać galaretkę do limonek i wstawić do lodówki na 2 do 4 godzin aby stężała.
    3. Ostrym nożem przekroić limonki na ćwiartki. Posypać czarnym sezamem, aby shoty wyglądały jak ćwiartki arbuza.

    Zobacz jak to zrobić!

    Arbuzowa galaretka z wódką
    Arbuzowa galaretka z wódką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis