Kartoflanka Śląska

    Kartoflanka Śląska

    5polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 19 osób

    Dzisiaj coś chłopskiego ;-) Są różne rodzaje kartoflanek, np. lubelska, mazowiecka, kaszubska, świętokrzyska. Ja ponieważ mieszkam na Śląsku robię naszą kartoflankę. Zupa absolutnie nie dla osób odchudzających się ;-)

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • kawałek boczku
    • 2 pęta kiełbasy - w moim przypadku biała ("weselna") i ciemna ("ze świniobicia")
    • 2 łyżki smalcu
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 1 cebula
    • 7 dużych ziemniaków
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 kostka bulionu drobiowego lub na włoszczyźnie
    • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 200 ml śmietany 12%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę (obraną ze skóry) w półtalarki.
    2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy smalec i podsmażamy kiełbasę oraz boczek, potem dodajemy majeranek i cebulę pokrojoną w kostkę - smażymy aż cebula się zeszkli.
    3. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w niezbyt grubą kostkę po czym dodajemy je do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy wszystko przez kilka minut.
    4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dolewamy wcześniej zagotowane 2 l bulionu. Całość gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
    5. Po tym czasie zaciągamy zupę mąką rozprowadzoną w śmietanie (tak żeby nie było grudek) i zagotowujemy by mąka straciła surowość.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    IwonaFalińska
    2

    Rewelacja, właśnie zrobiłam. Pycha polecam - 14 lis 2015

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 02 wrz 2015

    RenataObalicka
    0

    Super sprawa ,przepyszna zupa wszystkim w domu smakowało że hej, dodałam odrobinę chrzanu, dosłownie ociupinkę co leciutko zaostrzyło zupę. - 22 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis