Zapiekanka z chipsami, kurczakiem i serem

    Zapiekanka z chipsami, kurczakiem i serem

    9polubień
    55min.


    Zrobione przez 80 osób

    Super proste danie w stylu meksykańskich „nachos” i absolutna bomba! Dodaj do tego sałatkę guacamole z awokado, trochę śmietany i salsy, a nie oderwiesz się od talerza. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw, po prostu pomiń pieprz cayenne.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 drobno pokrojone filety z piersi kurczaka
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka (lub do smaku) pieprzu cayenne
    • 340 g chipsów kukurydzianych z tortilli
    • 230 g mieszanki tartych żółtych serów
    • 220 g pokrojonych zielonych chilli ze słoika, odcedzonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min. marynowanie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W średniej misce wymieszać kurczaka z olejem roślinnym i pieprzem cayenne. Pozostawić w zalewie przez 15 minut lub dłużej.
    2. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i wrzucić przyprawionego kurczaka. Obsmażać, aż straci różowy kolor. Zdjąć z ognia i odstawić.
    3. Nagrzać piekarnik do 165°C. Na dnie żaroodpornej brytfanki wielkości 23x33 cm ułożyć cienką warstwę chipsów z tortilli. Na chipsy nałożyć 1/4 mięsa kurczaka, 1/4 papryczek chilli i 1/4 sera. Powtarzać układanie warstw z wykorzystaniem wszystkich składników, kończąc na wierzchu warstwą sera.
    4. Piec przez 15 do 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser się roztopi i wszystko będzie gorące. Podawać z ulubionymi sosami i innymi dodatkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    - 25 paź 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis