Budyń cynamonowy

    Budyń cynamonowy

    2polubienia
    2godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Budyń zazwyczaj kupujemy w sklepie, ale można bardzo łatwo przygotować go w domu. To bardzo prosty przepis.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 ml pełnotłustego mleka
    • 1 laska cynamonu
    • skórka z cytryny
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. W rondelku na średnim ogniu podgrzewać mleko z cynamonem i skórką z cytryny przez 10 minut. Nie gotować!
    2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na gęstą masę. Dodać mąkę i zmiksować na gładko.
    3. Z mleka wyjąć cynamon i skórkę cytrynową. Stopniowo dodawać masę żółtkową, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje (przez około 10 minut). Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zestawić z ognia.
    4. Budyń nałożyć do miseczek i wstawić do lodówki do stężenia. Podawać z ciastkami lub z sokiem malinowym.

    Zobacz jak to zrobić!

    Budyń cynamonowy
    Budyń cynamonowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis