Bułki do hamburgerów

    Bułki do hamburgerów

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 554 osoby

    Pyszne i bardzo proste do przygotowania bułki, które doskonale nadają się do hamburgerów, ale nie tylko! Polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 bułek

    • 1 szklanka (225 ml) mleka
    • 1 szklanka (225 ml) wody
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 5,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W rondelku wymieszać mleko z wodą, masłem, cukrem i solą. Zagotować i odstawić na bok do przestudzenia. Jeśli mieszanina będzie zbyt gorąca, to zabije drożdże.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać mokre składniki i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    3. Ciasto zagnieść i podzielić na 12 porcji. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić na minutę, a następnie spłaszczyć dłonią na szerokość 8-10 cm. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. W miseczce wymieszać żółtko z łyżką wody i posmarować wierzch bułek.
    5. Piec przez około 20 minut, aż będą rumiane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis