Pyszny chleb z rozmarynem

    (222)
    2 godz. 45 min

    Super prosty chleb, który smakuje wyśmienicie dzięki aromatycznemu dodatkowi świeżego rozmarynu i włoskiej przyprawy.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 1 łyżka cukru
    • 1 szklanka ciepłej wody
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki miękkiego masła
    • 2 łyżki rozmarynu
    • 1 łyżka przyprawy włoskiej
    • 3 szklanki mąki chlebowej
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 jajko, roztrzepane (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać drożdże i wymieszać. Odstawić, aż się spienią. Dodać sól, masło, łyżkę rozmarynu, przyprawę włoską i 2 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i zarabiać ciasto przez 10-12 minut.
    2. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
    3. Ciasto ugnieść i podzielić na pół. Blaszkę wyłożyć lekko natłuszczonym papierem pergaminowym. Z ciasta uformować 2 bochenki i przełożyć na blaszkę. Posypać rozmarynem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    5. Bochenki posmarować jajkiem. Piec przez 15-20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (222)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis