Bułki owsiane na zakwasie

    Bułki owsiane na zakwasie

    Zapisz do ulubionych
    3godz.15min.


    Zrobione przez 103 osoby

    Pyszne i proste do przygotowania bułki z dodatkiem płatków owsianych, miodu i melasy. Zakwas sprawia, że mają wyjątkowy smak!

    Składniki
    ilość sztuk: 24 bułki

    • 1 szklanka zakwasu na chleb
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 3 łyżki miodu
    • 1 łyżka melasy
    • 1 jajko, lekko roztrzepane
    • 60 g margaryny
    • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Wszystkie składniki włożyć do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie "ciasto" i nacisnąć przycisk "start".
    2. Po zakończeniu cyklu ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 24 kawałki. Uformować bułki, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    4. Na blaszce ułożyć bułki i piec przez 10-12 minut, aż będą rumiane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis