Pita z mąki pełnoziarnistej

    Pita z mąki pełnoziarnistej

    Zapisz do ulubionych
    2godz.16min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny i zdrowy przepis na chlebek pita. Zamiast białej mąki wykorzystano mąkę sojową i pszenną pełnoziarnistą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka ciepłej wody (45°C)
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1 łyżka melasy
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1,5 szklanki mąki sojowej
    • mąka kukurydziana do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.16min. 

    1. W misce wymieszać wodę z drożdżami, melasą i solą. Odstawić na 5-10 minut, a następnie stopniowo dodawać mąkę pełnoziarnistą i sojową. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrobić na elastyczne ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    2. Wyrośnięte ciasto zagniatać przez 5-10 minut. Podzielić na 6 części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować każdy kawałek na okrąg o grubości 0,5 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Blaszkę wstawić do piekarnika na 2 minuty, wyjąć i oprószyć mąką kukurydzianą.
    4. Na blaszce ułożyć krążki ciasta. Piec przez 6 minut. Wyjąć z piekarnika i przykryć wilgotną ściereczką. Kiedy wystygną, nożem naciąć kieszonki w chlebie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis