Czarny chleb

    Czarny chleb

    Zapisz do ulubionych
    2godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczny i pożywny chleb. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Można upiec zarówno chleb jak i bułeczki.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 1 i 1/3 szklanki mocnej zaparzonej kawy o temperaturze pokojowej
    • 1/4 szklanki oleju roślinnego
    • 1/4 szklanki ciemnej melasy
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    • 1 szklanki mąki żytniej
    • 2 szklanki mąki chlebowej
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Wszystkie składniki włożyć do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie "ciasto". Po zakończeniu cyklu wyjąć ciasto z pojemnika.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Z ciasta uformować 12 bułek lub jeden bochenek. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    3. Bułeczki piec przez 20 minut, a bochenek przez 35 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis