Prawdziwe magdalenki

    Prawdziwe magdalenki

    4polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 8 osób

    Ten tradycyjny przepis na kruche ciasteczka z kuchni francuskiej jest niezawodny. Koniecznie spróbuj!

    Składniki
    ilość sztuk: 25 ciasteczek

    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka miodu
    • 100 g cukru
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 120 g mąki pszennej
    • 110 g masła, stopionego
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Wymieszać jajka z miodem i cukrem. Mieszać delikatnie trzepaczką przez 4-5 minut. Nie należy mieszać zbyt energicznie!
    2. Mąkę przesiać z proszkiem do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dodać masło i sól, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C.
    4. Ciastem napełniać silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości.
    5. Piec przez minutę, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 4 minuty. Ponownie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 4-5 minut.

    rada

    Zamiast silikonowych foremek można użyć metalowych, ale trzeba je wtedy dobrze natłuścić masłem i oprószyć mąką.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Magdalenki
    Magdalenki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis