Rekin z arbuza

    Rekin z arbuza

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Świetny sposób na podanie arbuza, idealny na urodzinowe przyjęcia dla dzieci! Bardzo łatwo się go robi :)

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 okrągły arbuz
    • 2-3 szklanki jagód
    • 1 cytryna
    • wykałaczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Z arbuza odkroić od spodu plaster tak, aby mógł stabilnie stać.
    2. Postawić arbuza na płaskiej części. Z przodu wykroić trójkątny kawałek na paszczę.
    3. Wzdłuż krawędzi zaznaczyć nożem pasek na szerokość 1 cm - wykroimy z tego zęby.
    4. Arbuza obrać z ciemnozielonej skórki wzdłuż nacięcia.
    5. Łyżką do lodów wydrążyć miąższ. Potem tymi kulkami będzie wypełniony środek arbuza. Można również wykroić kawałki miąższu nożem, a następnie łyżką zrobić z niego kulki.
    6. Małym nożem wyciąć zęby.
    7. Zęby powinny mieć około 1 cm długości. Jeśli wcześniej wykroiliśmy za dużo białej skórki, można ją przymocować z powrotem za pomocą wykałaczek.
    8. Z wcześniej odkrojonego spodu wykroić trójkąt, aby przypominał płetwę i przyczepić ją z tyłu za pomocą wykałaczki.
    9. Z cytryny odkroić 2 plastry - będą to oczy rekina. Przyczepić za pomocą wykałaczek razem z 2 jagodami jako źrenice.
    10. Talerz przykryć odpowiednio przyciętym niebieskim papierem, a następnie folią spożywczą. Na tym ułożyć arbuza.
    11. Środek arbuza napełnić kulkami z miąższu, dookoła rozsypać jagody. Gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Belka
    autor:
    0

    Fantastyczny pomysł i faktycznie całkiem prosty w przygotowaniu ten rekin! A wrażenie robi piorunujące zarówno na dzieciakach jak i dorosłych! - 21 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis