Słodkie bułeczki z konfiturą

    Słodkie bułeczki z konfiturą

    2polubienia
    4godz.8min.


    Zrobione przez 61 osób

    Wspaniałe słodkie bułeczki o delikatnym maślanym smaku z nadzieniem z konfitury. Wymagają trochę pracy, ale naprawdę się opłaca!

    Składniki
    ilość sztuk: 36 bułeczek

    • 240 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2/3 szklanki mąki pszennej
    • 4,5 łyżeczki suszonych drożdży
    • 8 szklanek mąki pszennej
    • 2,5 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • owocowa konfitura do nadziewania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.8min. 

    1. W misce utrzeć masło z 2/3 szklanki mąki. Podzielić na pół i rozwałkować między arkuszami papieru woskowanego na płaty o wymiarach 15x30 cm. Włożyć do lodówki.
    2. W dużej misce wymieszać drożdże z 3 szklankami mąki. W rondelku wymieszać mleko z cukrem i solą, podgrzewać do temperatury 43 stopni C. Ciepłe mleko dodać do mąki z drożdżami. Dodać jajka i ekstrakty. Mieszać przez 3 minuty. Stopniowo, po 1/2 szklanki na raz, dodawać pozostałą mąkę, wyrabiając aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    3. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kwadrat o boku 35 cm. Na każdym położyć płat ciasta z masła i mąki, a następnie zawinąć całość jak okładkę książki. Zlepić boki i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Ponownie złożyć tworząc trzy warstwy, składając dłuższe boki do środka. Znów rozwałkować i złożyć na trzy, a następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
    4. Wyjąć z lodówki i ponownie rozwałkować w prostokąt i złożyć na 3 części. Czynność powtórzyć i ponownie schłodzić w lodówce. Ciasto musi być dobrze schłodzone, w przeciwnym razie będzie je trudno uformować.
    5. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i pokroić w kwadraty. Nakładać odrobinę konfitury na środek i złączyć przeciwległe rogi, aby powstał romb. Układać na blaszce i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją objętość.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Można posmarować wierzch bułeczek białkiem.
    7. Piec przez 8-10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis