Brukselka z pieczarkami

    Brukselka z pieczarkami

    8polubień
    40min.


    Zrobione przez 147 osób

    Oboje z mężem uwielbiamy brukselkę i zwykle gotujemy ją po prostu na parze i podajemy polaną masłem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 350 g brukselki, umytej, obranej z ciemnych listków, pokrojonej na połówki
    • 225 g pieczarek
    • 5 łyżek masła
    • 1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku
    • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Brukselkę gotować w garnku w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, aż będzie miękka. Odcedzić na durszlaku, usuwając tyle wody, ile tylko się da. Odstawić.
    2. Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać grzyby i podsmażać, mieszając, aż się lekko zrumienią. Wymieszać brukselkę z pieczarkami, posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis