Ciasto z rabarbarem i truskawkami

    Ciasto z rabarbarem i truskawkami

    4polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 11 osób

    To już kolejna wersja ciasta jogurtowego. Truskawki i rabarbar to cudny duet, który się smakowicie uzupełnia! Sprawdza się doskonale zarówno w dżemie, jak i w cieście.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 33 cm

    • Ciasto
    • 1 szklanka jogurtu
    • 1 szklanka cukru
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy
    • 1/2 łyżeczki kardamonu
    • Dodatkowo
    • 2 laski rabarbaru
    • kilkanaście niewielkich truskawek, zależy ile się nam uda ich wcisnąć :-)
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.
    2. Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.
    3. Rabarbar kroimy w ukośne plasterki.
    4. Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 33 cm, wciskamy w nie rabarbar i truskawki.
    5. Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok. 45 minut.
    6. Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarne przygody Gatity

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis