Focaccia z automatu do chleba

    Focaccia z automatu do chleba

    Zapisz do ulubionych
    2godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Fantastyczny przepis na ten włoski płaski chleb. Można podawać z odrobiną octu balsamicznego i startym parmezanem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 1 szklanka letniej wody
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
    • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
    • 3 szklanki mąki chlebowej
    • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1,5 łyżeczki świeżego rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Wszystkie składniki (oprócz 2 łyżek oliwy i 1,5 łyżeczki rozmarynu) włożyć do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie "ciasto" i nacisnąć przycisk "start".
    2. Po ukończeniu cyklu ciasto wyjąć z pojemnika. Uklepać do formy o wymiarach 23x35 cm. Palcem zrobić dziurki na powierzchni. Posmarować oliwą i posypać rozmarynem.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Focaccię przykryć folią na czas nagrzewania piekarnika.
    4. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis