Miseczki z chleba

    Miseczki z chleba

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 501 osób

    Masz pomysł na żurek w chlebie? Ten przepis na chleb, który można wydrążyć i wlać do niego zupę pomoże Ci osiągnąć cel! Miseczki zrobione z chleba na pewno zrobią wrażenie na gościach!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 2,5 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 7 szklanek (875 g) mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 białko
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie i odstawić na 10 minut aby się spieniły.
    2. Do drożdży dodać sól, olej i 4 szklanki mąki, zmiksować na średniej prędkości. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, cały czas miksując.
    3. Gdy ciasto się zwiąże - przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 6 minut, aż będzie elastyczne. Lekko natłuścić miskę i przełożyć do niej ciasto. Obrócić w misce kilka razy, aby się pokryło olejem. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
    4. Ciasto lekko zagnieść i podzielić na 8 równych części. Każdą uformować w koło o średnicy 10 cm. Ułożyć na blasze uprzednio natłuszczonej i oprószonej mąką kukurydzianą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 35 minut.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Roztrzepać białko z wodą i połową tej mieszaniny posmarować ciasto.
    6. Piec przez 15 minut. Następnie ponownie posmarować wierzch jajkiem i piec przez kolejne 10-15 minut, aż bochenki będą z wierzchu rumiane. Odstawić do przestudzenia na metalową kratkę.
    7. Aby przygotować miseczki na zupę, należy odkroić około 1 cm plaster z górnej części, wydrążyć środek, zostawiając około 2 cm przy brzegach. Napełniać miseczki zupą i natychmiast podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis