Bułki pszenne

    Bułki pszenne

    Zapisz do ulubionych
    3godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny przepis na lekkie pszenne bułki. Całkiem prosty do wykonania, jedynie wyrastanie ciasta jest czasochłonne.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 bułki

    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 30 g masła, stopionego
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 30 g masła, stopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
    2. Do drożdży dodać cukier, sól, 30 g topionego masła, jajko i mąkę pełnoziarnistą, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę pszenną, po 1/2 szklanki na raz, aż zawiąże się ciasto.
    3. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
    4. Ciasto zagnieść, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    5. Natłuścić 2 foremki na 12 muffinów. Ciasto zagnieść i podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować na prostokąt o wymiarach 15x35 cm i pokroić na 12 pasków o wymiarach 18x2,5 cm. Paski zwinąć w roladki i włożyć do foremek. Posmarować masłem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    7. Piec przez 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie posmarować masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis