Bułki pszenne

    (480)
    3 godz. 45 min

    Pyszny przepis na lekkie pszenne bułki. Całkiem prosty do wykonania, jedynie wyrastanie ciasta jest czasochłonne.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 24 bułki

    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 30 g masła, stopionego
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 30 g masła, stopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
    2. Do drożdży dodać cukier, sól, 30 g topionego masła, jajko i mąkę pełnoziarnistą, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę pszenną, po 1/2 szklanki na raz, aż zawiąże się ciasto.
    3. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
    4. Ciasto zagnieść, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    5. Natłuścić 2 foremki na 12 muffinów. Ciasto zagnieść i podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować na prostokąt o wymiarach 15x35 cm i pokroić na 12 pasków o wymiarach 18x2,5 cm. Paski zwinąć w roladki i włożyć do foremek. Posmarować masłem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    7. Piec przez 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie posmarować masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (480)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis