Drożdżowe gofry

    (127)
    8 godz. 40 min

    Przepis na pyszne, chrupiące ciasto na gofry z dodatkiem drożdży. Doskonałe z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jaki i słono.


    Zrobione przez 108 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 szklanki mleka
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 60 g masła, stopionego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3 szklanki przesianej mąki pszennej
    • 2 jajka, lekko roztrzepane
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +8godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 8godz.40min. 

    1. Mleko zagotować w rondelku i zestawić z ognia. W miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, odstawić na 10 minut.
    2. W dużej misce wymieszać mleko z drożdżami, masłem, solą, cukrem i mąką. Zmiksować na gładko. Przykryć i zostawić w pokojowej temperaturze na całą noc.
    3. Następnego dnia do ciasta dodać jajka i sodę, dokładnie zmiksować.
    4. Gofrownicę spryskać olejem. Nalewać ciasto i smażyć na rumiano.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (127)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)