Pyszna chałka z automatu do chleba

    Pyszna chałka z automatu do chleba

    1polubienie
    2godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjątkowo smaczna chałka z automatu do chleba. Lekka, delikatnie słodka w smaku, doskonała na każdą porę dnia.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 chałki

    • 1 szklanka ciepłej wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżka miodu
    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • 2,5 łyżeczki soli
    • 2 jajka o temperaturze pokojowej
    • 4,5 szklanki mąki chlebowej
    • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Wodę, cukier, miód, olej, sól, jajka, mąkę i drożdże umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie "ciasto" i nacisnąć przycisk "start".
    2. Po zakończeniu cyklu w automacie, ciasto przenieść na oprószoną mąką stolnicę, ugnieść i zostawić na 5 minut.
    3. Ciasto podzielić na pół, a następnie każdą połowę na trzy części. Zrolować z nich długie sznurki i zapleść je w warkocz - powstaną dwie chałki. Chałki przełożyć na natłuszczoną blaszkę, lekko skropić wodą, przykryć luźno folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. W miseczce wymieszać jajko z wodą.
    5. Chałki posmarować jajkiem i piec przez 20-25 minut. Jeśli zbyt szybko będą rumiane, należy przykryć je folią aluminiową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis