Maślane precelki

    Maślane precelki

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne domowe precle - lekko słodkie i maślane w smaku, doskonałe zarówno posypane solą jak i cukrem z cynamonem.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 precli

    • 4 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
    • 5 szklanek mąki pszennej
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżka oleju roślinnego

    • 1/2 szklanki sody
    • 4 szklanki gorącej wody
    • 1/4 szklanki koszernej soli do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. W miseczce rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Zrobić zagłębienie i dodać drożdże oraz olej. Wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto wyrabiać przez 7-8 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C. W dużej misce rozpuścić sodę w gorącej wodzie.
    4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 12 kawałków. Każdy rozwałkować na długi sznurek i skręcić w precel. Gotowe precle zanurzać w wodzie z sodą i układać na blaszce. Posypać solą.
    5. Piec przez 8 minut na rumiano.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis