Chleb hawajski z sokiem ananasowym

    Chleb hawajski z sokiem ananasowym

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty do przygotowania i smaczny chleb. Aromatyczny, słodko-pikantny z dodatkiem imbiru i soku ananasowego.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 bochenki

    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
    • 3 jajka
    • 1 szklanka soku ananasowego
    • 1/2 szklanki wody
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 60 g masła, stopionego
    • 6 szklanek mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W miseczce rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na 10 minut.
    2. W dużej misce zmiksować drożdże z jajkami, sokiem, wodą, cukrem, imbirem, wanilią i masłem. Stopniowo dodawać mąkę, aż zawiąże się ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
    3. Ciasto zagnieść i przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 3 części i uformować bochenki. Przełożyć do natłuszczonych foremek, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    5. Piec przez 25-30 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis