Bułeczki z wołowiną i kapustą

    Bułeczki z wołowiną i kapustą

    (149)
    4polubienia
    4godz.25min.


    Zrobione przez 127 osób

    Tradycyjny przepis z kuchni niemieckiej - pszenne bułki nadziewane mieloną wołowiną, cebulą i kapustą.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 bułek

    • Ciasto
    • 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody (45°C)
    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 30 g miękkiej margaryny
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki soli
    • 7 szklanek (875 g) mąki pszennej
    • Nadzienie
    • 450 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 szklanka (160 g) posiekanej cebuli
    • 6 szklanek (400 g) poszatkowanej kapusty
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 50 g masła, stopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

    1. Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Dodać cukier, margarynę, jajko, sól i połowę mąki. Zmiksować na gładko. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, cały czas mieszając. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc. (Można również odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce).
    2. Przygotować nadzienie. Mięso zrumienić. Dodać cebulę, kapustę, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    3. Ciasto lekko zagnieść i podzielić na 20 kawałków. Każdy kawałek rozciągnąć nieco na powierzchni nie posypanej mąką i napełnić 2 łyżkami nadzienia, zawinąć tak, aby nadzienie znalazło się w środku i zlepić boki. Układać na blaszce i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    5. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Przed podaniem wierzch bułek posmarować masłem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (149)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis