Bułeczki z wołowiną i kapustą

    Bułeczki z wołowiną i kapustą

    4polubienia
    4godz.25min.


    Zrobione przez 127 osób

    Tradycyjny przepis z kuchni niemieckiej - pszenne bułki nadziewane mieloną wołowiną, cebulą i kapustą.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 bułek

    • Ciasto
    • 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody (45°C)
    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 30 g miękkiej margaryny
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki soli
    • 7 szklanek (875 g) mąki pszennej
    • Nadzienie
    • 450 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 szklanka (160 g) posiekanej cebuli
    • 6 szklanek (400 g) poszatkowanej kapusty
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 50 g masła, stopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

    1. Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Dodać cukier, margarynę, jajko, sól i połowę mąki. Zmiksować na gładko. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, cały czas mieszając. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc. (Można również odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce).
    2. Przygotować nadzienie. Mięso zrumienić. Dodać cebulę, kapustę, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    3. Ciasto lekko zagnieść i podzielić na 20 kawałków. Każdy kawałek rozciągnąć nieco na powierzchni nie posypanej mąką i napełnić 2 łyżkami nadzienia, zawinąć tak, aby nadzienie znalazło się w środku i zlepić boki. Układać na blaszce i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    5. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Przed podaniem wierzch bułek posmarować masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis