Proste ciasto na pizzę z automatu do chleba

    Proste ciasto na pizzę z automatu do chleba

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 246 osób

    Wspaniały przepis na prawdziwie włoski spód do pizzy z dodatkiem czosnku, oregano i bazylii. Polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ciasto na pizzę

    • 1 szklanka ciepłej wody (45°C)
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 2,5 szklanki mąki chlebowej
    • 2 łyżeczki czosnku wyciśniętego przez praskę
    • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do pojemnika automatu do chleba dodać wodę, oliwę, cukier, sól, mąkę i czosnek. Na końcu dodać drożdże.
    2. Włączyć automat na wyrabianie ciasta. Dodać oregano i bazylię. Ciasto powinno się wyrabiać przez około 15-30 minut. Następnie zostawić je, aby odpoczęło. Im dłużej odpoczywa, tym lepiej będzie smakowało.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 245 stopni C.
    4. Ciasto rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Ułożyć ulubione dodatki na pizzę.
    5. Piec przez 12-15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis