Chleb z brązowym ryżem

    Chleb z brązowym ryżem

    Zapisz do ulubionych
    3godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny, zdrowy i pożywny chleb z automatu z dodatkiem brązowego ryżu. Ma pysznie chrupiącą skórkę i lekki środek.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 2/3 szklanki wody
    • 1/3 szklanki brązowego ryżu
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 szklanki mąki chlebowej
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. W rondelku zagotować wodę. Dodać ryż i sól, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.
    2. 1/2 szklanki ugotowanego ryżu wsypać do półlitrowej miarki. Dodać oliwę i tyle wody, aby sięgała do 3/4 objętości miarki. Mieszaninę przelać do pojemnika automatu do chleba. Dodać mąkę, cukier, sól i drożdże. Wybrać odpowiednie ustawienie i nacisnąć przycisk "start".

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis