Bułeczki cynamonowe mamy

    Bułeczki cynamonowe mamy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te słodkie bułeczki z nadzieniem cynamonowym to zawsze hit, smakują małym i dużym o każdej porze dnia.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 bułeczek

    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 1/3 szklanki cukru
    • 2 szklanki ciepłej wody
    • 1 łyżka soli
    • 6,5 szklanki mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1/3 szklanki oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W dużej misce wymieszać drożdże z cukrem i wodą. Dodać sól i 2 szklanki mąki. Miksować przez 2 minuty. Dodać jajka i olej, zmiksować. Dodać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
    2. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
    3. W osobnej miseczce wymieszać cukier z cynamonem i odstawić.
    4. Ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować w wałek i obtoczyć w cukrze i cynamonie. Układać w natłuszczonej formie o wymiarach 23x12 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    6. Piec przez 30 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis