Szwajcarska chałka

    Szwajcarska chałka

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne pieczywo śniadaniowe. Proste do przygotowania, delikatne, doskonałe z masłem, dżemem lub miodem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 chałka

    • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki miękkiego masła
    • 3,5 szklanki mąki chlebowej
    • 1 białko
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozpuścić w mleku drożdże i odstawić na 10 minut.
    2. Dodać żółtko, masło i 2 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę po 1/2 szklanki na raz, aż zawiąże się ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie elastyczne.
    3. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na długi wałek. Spleść w warkocz i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    5. W miseczce roztrzepać białko z wodą i posmarować chałkę. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis