Purée z rzepy

    (102)

    To było słynne danie mojej babci, które polubiła cała nasza rodzina. Babcia nigdy nie zapisała swojego przepisu, więc gdy umarła, odtworzyłam go dokładnie z pamięci. To dla Ciebie, Babuniu!


    Zrobione przez 95 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duża rzepa obrana i pokrojona w kostkę
    • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
    • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C.
    2. Włożyć rzepę i ziemniaki do garnka i zalać wodą, aby je pokryła. Doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować 25 do 30 minut, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia, odcedzić.
    3. Dodać mleko, 2 łyżki masła i cukier, doprawić solą i pieprzem. Utłuc na lekko kleistą masę.
    4. Przełożyć purée do małego naczynia do pieczenia i okrasić pozostałym masłem. Przykryć niezbyt szczelnie i piec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku. Zdjąć przykrywkę i piec przez kolejne 8 minut, aż się zarumieni.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (102)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis