Purée z rzepy

    Purée z rzepy

    (102)
    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 95 osób

    To było słynne danie mojej babci, które polubiła cała nasza rodzina. Babcia nigdy nie zapisała swojego przepisu, więc gdy umarła, odtworzyłam go dokładnie z pamięci. To dla Ciebie, Babuniu!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duża rzepa obrana i pokrojona w kostkę
    • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
    • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C.
    2. Włożyć rzepę i ziemniaki do garnka i zalać wodą, aby je pokryła. Doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować 25 do 30 minut, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia, odcedzić.
    3. Dodać mleko, 2 łyżki masła i cukier, doprawić solą i pieprzem. Utłuc na lekko kleistą masę.
    4. Przełożyć purée do małego naczynia do pieczenia i okrasić pozostałym masłem. Przykryć niezbyt szczelnie i piec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku. Zdjąć przykrywkę i piec przez kolejne 8 minut, aż się zarumieni.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (102)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis