Owsiany chleb z miodem

    Owsiany chleb z miodem

    Zapisz do ulubionych
    4godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny i pożywny chleb z dodatkiem płatków owsianych. Aby dobrze się udał, należy zalać płatki wrzątkiem i odstawić na godzinę.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 2 szklanki wrzącej wody
    • 1 szklanka płatków owsianych
    • 1/2 szklanki miodu
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki ciepłej wody (o temperaturze 45 stopni C)
    • 4 szklanki mąki chlebowej

    • 2 łyżki miodu, lekko podgrzanego
    • 2 łyżki płatków owsianych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +3godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. W dużej misce wymieszać płatki z gorącą wodą, 1/2 szklanki miodu, masłem i solą. Odstawić na godzinę.
    2. W innej miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
    3. Do mieszaniny z płatków owsianych dodać drożdże. Dodać 2 szklanki mąki i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać po 1/2 szklanki mąki, mieszając po każdorazowym dodaniu. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 20 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    4. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki. Przełożyć do natłuszczonych foremek o wymiarach 23x12 cm. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    6. Piec przez 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z foremek i posmarować wierzch miodem i posypać płatkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis