Złote bułeczki "supełki"

    Złote bułeczki "supełki"

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Najwspanialsze słodkie bułeczki jakie można sobie wyobrazić. Doskonałe na każdą porę dnia. Uwaga - szybko znikają!

    Składniki
    ilość sztuk: 42 bułeczki

    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • 1,5 szklanki ciepłej wody
    • 1 szklanka mleka
    • 60 g masła
    • 1 szklanka cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki soli
    • 8 szklanek mąki pszennej
    • 2 łyżki masła, stopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W miseczce wymieszać drożdże z 2 łyżkami cukru i wodą, odstawić na 10 minut. Mleko podgrzać w rondelku, aż zabulgocze i zestawić z ognia. Dodać masło i pozostałą szklankę cukru, zamieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do przestudzenia.
    2. W dużej misce wymieszać mleko z drożdżami, jajkami, solą i 3 szklankami mąki. Dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać po 1/2 szklanki mąki, dokładnie mieszając po każdorazowym dodaniu. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 8 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
    3. Ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek długości 35 cm, a następnie pokroić na 14 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowywać na sznurek o długości 22 cm i związać na supeł. Układać na blaszce w odległości 5 cm jeden od drugiego. Przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    5. Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować stopionym masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis