Chleb pita

    Chleb pita

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Zrobione przez 120 osób

    Pyszny przepis na chleb popularny w kuchni bliskowschodniej. Smakuje o każdej porze dnia i z różnymi dodatkami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 i 1/8 szklanki wody
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. inne  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Wszystkie składniki włożyć do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawnienie "ciasto" i nacisnąć przycisk "start".
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C.
    3. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 8 równych części i uformować koła. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka minut.
    4. Ciasto rozwałkować na koła o średnicy 20 cm. Piec po 2 na blaszce przez 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis