Ratatouille

    Ratatouille

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Łatwa do przyrządzenia, lekka, warzywna potrawa. Posmakuje zarówno wegetarianom jak i wielbicielom mięsa.

    bubbl Lancashire, England, Wielka Brytania

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 duże bakłażany
    • 2 duże, bądź 4 małe cukinie
    • 2 czerwone/żółte papryki
    • 4 duże pomidory
    • 1 średnia cebula
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego
    • 1 łyżeczka cukru
    • oliwa
    • 3-4 ząbki czosnku
    • bazylia (świeża bądź suszona)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Bakłażany przeciąć na pół. Następnie pociąć w paski grubości ok. 1,5 cm. Tak samo robimy z cukinią. Bakłażany i cukinię można również pociąć w grubą kostkę.
    2. Paprykę obieramy ze skórki. Wykrajamy trzon, kroimy wzdłuż na trzy części, wycinamy białe części i wybieramy nasiona. Kroimy w grubą kostkę.
    3. Pomidory nacinamy nożem, robiąc krzyżyk na spodzie. Parzymy w gorącej wodzie ok. 20 sekund, wylewamy wodę i zalewamy zimną. Czekamy aż ostygną. Następnie obieramy pomidory ze skórki, kroimy na 4 części i wybieramy gniazda nasienne. Kroimy w grubą kostkę.
    4. Cebulę kroimy w drobne paski.
    5. Ocet winny mieszamy z cukrem.
    6. Rozgrzewamy głęboką patelnię, lejemy na nią dwie łyżki oliwy. Wykładamy pokrojony bakłażan i smażymy ok. 5 minut z obu stron, aż nabierze złotawego koloru. Zdejmujemy z patelni. Tak samo robimy z cukinią. Pamiętajmy, żeby nie przesadzić ze smażeniem. Cukinia i bakłażan będą się jeszcze gotowały.
    7. Następnie podsmażamy przez ok. 5 minut paprykę.
    8. W dużym garnku z nieprzywieralną powierzchnią dusimy na łyżce oliwy przez ok 5 minut cebulę. Kiedy stanie się miękka, dodajemy zgniecione ząbki czosnku, mieszamy i zostawiamy na ok. minutę.
    9. Do cebuli dodajemy wcześniej przysmażoną cukinię i bakłażan, wsypujemy paprykę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory, jeszcze raz mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
    10. Na sam koniec, kiedy warzywa są już miękkie (nie wcześniej, inaczej zostaniemy z twardymi i niedogotowanymi składnikami), wlewamy do garnka ocet z cukrem, mieszamy, dosypujemy bazylię, dobrze mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut, mieszając sporadycznie.
    11. Ratatouille podajemy na ciepło, bez żadnych dodatków. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis