Azjatycki ryż kokosowy

    (630)

    Próbowałem wielu sposobów, aby odtworzyć kokosowy ryż z mojej ulubionej restauracji, którą zamknięto. Ten jest idealny! Przed podaniem można go udekorować prażonym kokosem i posiekaną kolendrą.


    Zrobione przez 559 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
    • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 szczypta soli
    • 300 g (1,5 szklanki) ryżu jaśminowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Mleko kokosowe i wodę wlać do rondelka, wsypać cukier i sól. Dobrze wymieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać ryż. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, przykryć, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu 18 do 20 minut, aż ryż będzie miękki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (630)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis