Meksykańskie bułeczki z kruszonką

    Meksykańskie bułeczki z kruszonką

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny i autentyczny przepis na tradycyjne słodkie bułeczki drożdżowe pochodzące z kuchni meksykańskiej. Idealne na śniadanie.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 bułeczek

    • 1 szklanka mleka
    • 6 łyżek masła
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 5 szklanek mąki pszennej
    • Na wierzch
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2/3 szklanki mąki pszennej
    • 4 łyżki miękkiego masła
    • 2 żółtka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Mleko zagotować i zestawić z ognia. Dodać masło, wymieszać i odstawić, aż przestygnie.
    2. Do mleka dodać drożdże i wymieszać. Dodać 1/3 szklanki cukru, sól, jajka i 2 szklanki mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, po 1/2 szklanki na raz, dobrze mieszając po każdorazowym dodaniu. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    3. Ciasto podzielić na 16 kawałków i uformować kulki. Każdą rozwałkować na koło. Ułożyć na 2 natłuszczonych blaszkach. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    5. W miseczce wymieszać cukier z mąką, masłem, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka i wymieszać. Posypać mieszanką bułeczki.
    6. Piec przez 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis