Maślane rogaliki

    Maślane rogaliki

    2polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 214 osób

    Pyszne rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. Ten przepis wymaga trochę pracy, ale wysiłek się opłaca!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 rogalików

    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
    • 115 g miękkiego masła
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki (120 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
    • 1 jajko
    • 3,5 szklanki (440 g) mąki pszennej
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Mleko zagotować i zestawić z ognia. Dodać masło, cukier i sól, wymieszać i odstawić, aż trochę przestygnie.
    2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut.
    3. W dużej misce wymieszać mleko z drożdżami, dodać jajko i zmiksować. Stopniowo dodawać po szklance mąki, cały czas miksując, aż ciasto się zawiąże. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 8 minut.
    4. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, odwrócić kilka razy aby ciasto się pokryło olejem, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
    5. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na dwie równe części, uformować z nich kule, przykryć i odstawić na 10 minut.
    6. Wałek oprószyć mąką i rozwałkować każdy kawałek ciasta na okrąg o średnicy 30 cm. Pokroić promieniście na 6 trójkątów. Rolować każdy trójkąt zaczynając od szerokiej krawędzi do czubka. Zagiąć końce tak, aby uformować rogaliki. Ułożyć na lekko wytłuszczonej blaszce i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    8. Rogaliki posmarować jajkiem i piec przez 12-15 minut aż będą rumiane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis