Cynamonowe bułeczki

    Cynamonowe bułeczki

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne i proste do przygotowania bułeczki drożdżowe z cynamonem, na maślance. Wszyscy się gromadzą, kiedy wychodzą z piekarnika!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 bułeczek

    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 1/4 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
    • 1,5 szklanki maślanki
    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • 4,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 60 g masła, stopionego
    • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
    • 1,5 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Odstawić na 10 minut. W rondelku podgrzać maślankę, aż będzie ciepła.
    2. Do drożdży dodać maślankę i olej, wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Dodawać ją do mokrych składników po szklance na raz, aż zawiąże się ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez kilka minut. Przykryć i odstawić na 15 minut.
    3. W miseczce wymieszać masło z cukrem i cynamonem.
    4. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, rozsmarować na wierzchu mieszaninę z cynamonem i zwinąć ciasto w rulon. Pokroić na paski o szerokości 2,5 cm i ułożyć na blaszce o wymiarach 25x33 cm przekrojoną stroną do góry.
    5. Przykryć i odstawić na 30 minut lub wstawić do lodówki na całą noc.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    7. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor. Odstawić na 2-3 minuty aby ostygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis